Sympathische Reflex Dystrofie: zoals het begon

sympaticusHiernaast een bijzonder mooi plaatje van de sympaticus zenuwen van de mens. Lang dachten artsen dat het syndroom van Sudeck vooral een aandoening van deze sympaticus zenuwen was. Nu weten we dat het wat ingewikkelder in elkaar zit. Maar de sympaticus speelt vermoedelijk wel een rol.

Vroeger waren er ook allemaal andere namen voor het syndroom van Sudeck, dat we nu met de onbegrijpelijke term CRPS aanduiden. Tegenwoordig zijn we onder de invloed van de amerikanen namelijk wars van eigen namen van ziektes, vermoedelijk omdat ze in Amerika niet veel bijzondere neurologen hadden, zoals Charcot en Duchenne.

Zo noemen de Amerikanen de ziekte van Charcot of amyotrofe laterale sclerose bijvoorbeeld de ziekte van Lou Gehrig, omdat dat een beroemde Amerikaans honkballer was... Dus in plaats van het syndroom van Sudeck stelden men in 1994 internationaal de term CRPS voor, en dat is het helaas geworden. CRPS is een afko voor Chronisch Regionaal Pijn Syndroom.

Toen CRPS het nog het syndroom van Sudeck heette, wisten vrijwel alle neurologen zeker dat het een stoornis was van een deel van het autonoom of onwillekeurige zenuwstelsel, en wel het sympathische deel ervan. Daarom zien we hierboven afgebeeld een mooi plaatje van het onwillekeurige zenuwstelsel, en daarvan dus de sympaticus.

Nu weten we dat het stukken ingewikkelder is, Sudeck gaat van een aangetast bot tot en met een zwelling van de huid, en van zenuwontsteking tot en met bloedvat afwijkingen...

En dat Sudeck niet stilzat en mogelijk nu anno 2012 toch gelijk krijgt blijkt wel uit zijn opmerking in een van zijn laatste geschriften, uit 1917:

„Das hypothetische entzündliche Agens ist demnach ein körpereigener, auf die spezifische Wirkung der Hyperämisierung abgestimmter „adäquater“, wahrscheinlich histaminartiger Reizstoff, ein jeweils bei Bedarf geschaffenes Gewebshormon, das auch im physiologischen Leben dauernd wirkt.

   
© Stop de Pijn