Amitriptylinecreme

De stof amitriptyline, waarvan hier de structuurformule, heeft als eigenschappen dat het het zenuwstelsel tot rust brengt. Het is van oudsher een middel dat tegen depressies gegeven wordt. Maar omdat het daarnaast zenuwen tot rust brengt, wordt het ook veel gebruikt voor de behandeling bij neuropathische pijnen.

Die rust die door amitriptyline gebracht wordt, is vaak net iets teveel, en als patienten amitriptyline slikken, klagen ze vaak over sufheid, dufheid en het gevoel een zombie te zijn. Dan kunnen ze deze pijnstillende stof dus niet gebruiken. Dat vonden wij erg jammer. Toen hebben we rond 2008 een begin gemaakt met amitriptyline in een creme te doen. Na enkele verbeteringen hebben we nu twee creme's ontwikkeld, een met 5% en een met 10% amitriptyline creme in onze INP basis. Dat laatste is een bepaalde drager creme waarin de amitriptyline in opgelost is. 

Amitriptyline in een creme geeft zelden bijwerkingen bij juist gebruik. We adviseren altijd met de creme te beginnen voor het slapen gaan, een een hoeveelheid ter grootte van een erwt op beide voeten te smeren. Stap voor stap kan er dan meer gesmeerd worden en vaker. De meeste patienten voelen na 10-30 minuten pijnverlichting optreden.

Amitritpyline creme: gebruiksaanwijzing

Smeer de creme dun op de pijnlijke plekken, en de eerste keer niet meer dan een erwt creme, doe dat voor het slapen gaan. De volgende dag mag je twee erwten creme smeren voor het slapen gaan. Daarna mag je de frequentie en de hoeveelheid langzaam wat vermeerderen.

Ondanks dat we nooit stonedheid en dergelijke gezien hebben bij deze amitriptylinecreme, geven we toch aan dat als je twijfelt, dat je dan minder moet gaan smeren en overleg moet hebben met de behandelend arts. De enige bijwerking die heel zelden optreedt is overgevoeligheid van de huid voor de basis van de creme, dat merkt je door jeuk en rood worden van de huid. Dan moet je ermee ophouden.

De meeste patienten melden pijnvermindering tussen 10 en 30 minuten na het opbrengen van de ceme.

   
© Stop de Pijn