Stresshormoon invloed op pijnscheuten in CRPS

Ontsteking wordt gezien als een van de oorzaken van dystrofie. Onderzoekers hebben gezien dat bij dystrofie (CRPS-1) meer ontstekingsstofjes in het lichaam aanwezig zijn, zelfs in blaren. Het stresshormoon cortisol, dat vooral in hoge concentratie voorkomt een half uur na het wakker worden, onderdrukt ook die ontstekingsstofjes.

Daarom hebben onderzoekers gekeken of er een verschil was tussen de concentratie stresshormoon bij patienten met dystrofie en gezonde mensen. Het bleek dat patienten die veel pijnaanvallen hadden, juist weinig cortisol aanmaakten in vergelijking met gezonde mensen en dystrofiepatienten met weinig pijnaanvallen.

De natuurlijke onderdrukking van onstekingen van het lichaam wordt vooral geregeld door het stresshormoon cortisol. Juist wanneer patienten geen medicatie gebruikten gedurende 72 uur, bleek dat bij patienten met veel pijnaanvallen de cortisol laag was, net zo laag als bij gezonde mensen en dystrofiepatienten met weinig aanvallen.

De aanmaak van cortisol op de ontstekingsreactie bij dystrofie lijkt dus een rol te spelen in het ziekteproces. Juist in de nacht worden de onstekingsstofjes aangemaakt en bij het ontwaken ontstaat er de cortisolboost. Wanneer de cortisolboost als antwoord op een ontstekingsreactie onvoldoende aanwezig is, wordt de aanmaak van ontstekingsstofjes niet onderdrukt en zou de aanmaak dus duidelijk verhoogd kunnen zijn. Dit laatste moet nog in toekomstig onderzoek uitgepluist worden.

Park JY, Ahn RS. Hypothalamic-pituitary-adrenal axis function in patients with complex regional pain syndrome type 1. Psychoneuroendocrinology. 2012 Mar 23.

   
© Stop de Pijn