CRPS vroeg behandelen

sudeckDe Sudeckse posttraumatische dystrofie, ook wel CRPS genoemd is een hele nare complicatie van een beschadiging van zenuwen, bjvoorbeeld volgend op een polsbreuk, een enkelvezwikking of een knieoperatie. Wij zijn regelmatig patienten met ernstige invaliderende pijnen, die jaren na een ongeluk met pols, enkel of knie bij ons komen.

Posttraumatische dystrofie: zwelling, blauw, rood, haargroei veranderingen en veel pijn

Bij de posttraumatische dystrofie zien we veel tekenen van een ontsteking, de hand, knie of enkel zwelt, gaat glanzen, doet pijn, wordt warm of heel koud en zelfs de haargroei kan veranderen (dat noemen we dystrofie). Inmiddels weten we veel meer over hoe deze aandoening tot stand komt en alles lijkt erop te wijzen dat het erg belangrijk is om met de behandeling zo vroeg mogelijk te beginnen. Waarom?

De posttraumatsche (na het ongeluk) dystrofie (stoornis van zenuwen en huid) ontstaat namelijk doordat na de beschadiging door irritatie van de zenuwen in het ruggemerg bepaalde zenuwbanen overgeprikkeld worden, die banen en zenuwcellen dragen een bepaalde receptor, die de NMDA receptor heet.

Zo ontstaat een soort algemene opwinding van de ruggemergszenuwen, die continu pijnimpulsen op de hersenen afvuren. Doordat ze dat doen, prikkelen ze op hun beurt weer allerlei bindweefsel cellen, die ook in het ruggenmerg liggen, het zogenaamde glia weefsel. Als dit bindweefsel geprikkeld wordt, gaat het allemaal nare stofjes maken, die ontstekingen bevorderen, waardoor de zenuwcellen weer overprikkeld raken. Je raadt het, er ontstaat een vicieuze cirkel van overprikkeling die biologen centrale sensitizatie en winding-up noemen. De belangrijkste spelers in dit uit de hand lopende spel zijn de overprikkelde zenuwcellen met hun NMDA receptoren en het overprikkelde glia of bindweefsel.

Als je nu vroeg erbij bent, dan is het logisch dat deze opwinding nog afrembaar is. Wij denken dat de beste vroege behandeling is een combinatie van ketamine creme, dat de NMDA receptoren remt, met de natuurlijke ontstekingsremmende stof palmitoylethanolamide. Van beiden zijn problematische bijwerkingen niet bekend, en beiden kunnen naast alle andere medicamenten gebruikt worden. 

   
© Stop de Pijn