Logica in behandelen van posttraumatische pijn

De pijn bij de posttraumatische dystrofie is gemeen en moeilijk te behandelen. Er zijn in de medische tijdschriften veel studies gepubliceerd naar wat de beste pijnstilling zou kunnen zijn, maar om eerlijk te zijn, is er niets dat echt een baken in zee kan zijn. Wat is nu de logica in het behandelen van deze lastige pijn?

Door een vooraanstaand kenner van de CRPS, dr Stephen Bruehl van de Vanderbilt universiteit in de VS, werd daarom ook gesteld dat er geen duidelijke pijnstilling aangegeven kan worden, en dat men daarom veelal zoekt naar hele dure en lastige vormen van behandelen, zoals pijnstillers via een pompje in het ruggenmergsgebied, of operatieve zenuwstimulatie, maar die methoden zijn ook niet bewezen effectief. En zeker niet altijd veilig, want na operatie of ingebracht pompje kunnen we ook complicaties zoals infecties ontstaan.

Bruel merkt op dat daarom de behandeling van de posttraumatische pijnpatient moeilijk is, heel duur vaak en soms gepaard gaat met lastige complicaties.

   
© Stop de Pijn