Wat is Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS) of posttraumatische dystrofie?

We noemen het nu in Nederland Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS). Maar normaal spreken we liever over posttraumatische dystrofie, want onder die term kent iedereen deze bizarre en pijnlijke aandoening.

CRPS is een chronische pijnaandoening die wordt gekenmerkt door pijn en veranderingen in kleur en temperatuur van de huid. Verder zijn er ook andere symptomen mogelijk, zoals zwelling en bewegingsbeperkingen, een verandering in het zweetpatroon van de huid, verkramping en spasmes van handen en voeten, dat noemen we dystonie. Daarnaast vind je ook de zogenaamde dystrofische kenmerken, zoals en veranderingen in huid, de huid kan gaan glanzen, haargroei, gekke zwarte haren waar voorheen geen haren waren en een veranderde nagelgroei. Andere termen voor CRPS zijn dus posttraumatische dystrofie (PD), S├╝deckse dystrofie of sympathische reflexdystrofie.

CRPS ontstaat veelal als reactie op een ongeluk, zoals na een botbreuk of een verstuiking, maar kan ook het gevolg zijn van een operatie. Wij zagen zelfs eens een ernstige Sudeck na een operatie voor aambeien. Soms is er echter geen duidelijke aanleiding gevonden worden. De CRPS ontstaat dan spontaan. Meestal is een arm of been aangedaan, maar CRPS kan dus ook op andere plaatsen of zelfs op meerdere plaatsen tegelijk voorkomen. Er zijn twee vormen, het CRPS type 1 (CRPS 1), waarbij er geen duidelijke zenuwschade is, en CRPS type 2 (CRPS 2), met een beschadiging van een zenuw, bijvoorbeeld als er door een botbreuk een zenuw doorgesneden wordt.

   
© Stop de Pijn