Ik heb gordelroos, wat nu?
Samenvatting gordelroos pijn
- Gordelroos is een actie van het watterpokkenvirus dat in uw lijf zit sinds uw jeugd.
- Dat virus is nu weer actief, meestal door afgenomen weerstand.
- Het geeft huiduitslag aan één kant van uw lichaam, bijvoorbeeld op de borstkas.
- Je krijgt jeukende en soms pijnlijke rode vlekjes en blaasjes.
- Gordelroos gaat meestal vanzelf over.
- Soms blijft er wel een hele nare zenuwpijn.
- Adviezen en bepaalde pijnstillers helpen de klachten te verminderen.
- Was vaker uw handen om besmetting van anderen te voorkomen.
- Neem altijd contact op met de huisarts.
Wat is gordelroos eigenlijk?
Gordelroos, het woord zegt het al. Het is een gordel met een speciale rode uitslag, rode vlekjes en blaasjes, zoals we hier zien op deze mooie oude afbeelding. Deze gordel is altijd te vinden of links, of rechts op het lijf, meestal op de borstkas, maar soms ook in het gezicht. Het meest irritant is dan als het rond het oog zit, dan is er ook vaal diepe pijn en jeuk in dat oog.
Video over gordelroos
Deze patient vertelt over zijn ervaring met pijnstillende cremes tijdens een acute pijn door gordelroos.
Oorzaak van gordelroos
Gordelroos wordt door een virus veroorzaakt, dat sinds u jeugd al in uw lijf schuilt. Dat is het waterpokkenvirus, met een latijnse naam Varicella zoster virus genoemd De meeste mensen komen als kind voor het eerst in aanraking met het waterpokkenvirus, en krijgen daardoor de waterpokken.
Na de genezing van de waterpokken blijft het virus achter in de zenuwen van het centrale zenuwstelsel. Het lichaam houdt die virussen daar slapend door een goed functionerend afweersysteem.
Maar soms wordt het virus in de tweede helft van het leven weer actief en veroorzaakt dan de gordelroos. Dan loopt de afweer namelijk terug. De kans op gordelroos wordt groter als u ongeveer zestig jaar bent. Of als u een chemokuur ondergaat die het afweer van het lichaam ondergraaft.
Symptomen en verschijnselen bij gordelroos
Gordelroos begint vaak met jeuk, pijn of tintelingen op een bepaalde plek van het lichaam. De pijn wordt vaak omschreven als brandend of elektrisch. Meestal is er bij het begin van de gordelroos nog niets op de huid te zien. De brandende, stekende pijn kan gepaard gaan met koorts en zeker met een ziek gevoel.
Na enkele dagen ontstaat rode uitslag, met kleine, met vocht gevulde blaasjes. Deze blaasjes kunnen erg jeuken en ook behoorlijk pijnlijk zijn.
De roodheid duurt ongeveer twee tot zes weken, daarna verdrogen de blaasjes en vormen ze korstjes. Sommige patiënten houden maanden en soms jaren last van de pijn, die niet reageert op gewone pijnstillers. Dokters noemen dat het post herpetische pijn syndroom.
Wat doen bij gordelroos: adviezen
Tijdens de gordelroos aanval, vooral op het moment dat blaasjes op de huid aanwezig zijn, kan het virus worden overgedragen aan mensen die nog nooit de waterpokken hebben gehad. Dat zijn meestal dus kinderen. Omdat waterpokken voor kleine kindjes gevaarlijk kan zijn moeten mensen met een actieve gordelroos het contact met kleine kinderen vermijden. Ook goed de handen wassen. En ook ouderen of mensen die bijvoorbeeld net een chemokuur gehade hebben en die dan in contact komen met kinderen met waterpokken kunnen dan gordelroos krijgen.
Geneesmiddelen en pijnstillers bij gordelroos
Inmiddels weten we uit onderzoek dat de behandeling met antivirale middelen het optreden van postherpetische pijnen, de neuralgie niet te verminderen. Maar wel is het aangewezen om alle patiënten met gordelroos in het gelaat, ongeacht leeftijd en ernst van de symptomen, met antivirale middelen te behandelen om het risico op oogcomplicaties te verminderen.
Gordelroos geneest meestal spontaan. Dan kan vaak worden volstaan met simpele pijnbestrijding en indrogende creme's voor de blaasjes. Het kan zijn dat het nodig is, om infectie met bacterieen in de beschadigde huid te voorkomen of te bestrijden. Zodra de blaasjes er vies uit beginnen te zien, of de huid eromheen begint ook rood te worden, moet de huisarts kijken.
Wanneer in de eerste dagen van de aanval direct wordt begonnen met anti-virus therapie zou het kunnen zijn dat de duur van de aanval en ook de pijn minder zal worden. Deze zogenaamde anti-virale therapie kan in tabletvorm gegeven worden en in bij erg zieke patienten met gordelroos per infuus.
De beste pijnstilling met de minste bijwerkingen zien wij als een van de daartoe ontwikkelde creme's, zoals de ketamine of de amitriptyline creme, samen met het ontstekingsremmende en pijnstillende natuurlijke middel palmitoylethanolamide.
U kunt een afspraak maken voor een intake en een response test voor een pijnstillende creme, om zo met u te onderzoeken welke creme het beste bij u past. U kunt zich aanmelden via info @ neuropathie.nu