Gordelroospijn beinvloedt kwaliteit van leven

Herpes zoster pijn of gordelroospijn wordt ook wel postherpetische neuralgie genoemd. Na de acute fase van blaasjes ontstaat bij 10% tot 15% van de  mensen een chronische aanhoudende pijn. Bij mensen boven de 70 jaar ontwikkelt zelfs 28% chronische pijn na een herpes zoster infectie. Hoe ouder iemand is, hoe groter de kans op chronische aanhoudende pijn na een acute herpes zoster fase. En juist door die pijn wordt de kwaliteit van leven behoorlijk aangetast.

Bij ouderen veroorzaakt de chronische pijn geheugenproblemen en zijn patienten minder in staat om taken uit te voeren waarbij hersengymnastiek nodig is. Het verminderd geheugen heeft weer direct invloed op het fysieke functioneren en kwaliteit van leven.  Ook wordt 1 op de 5 patienten depressief door de chronische pijn en wordt het slapen verstoord bij 1 op de 4 patienten met herpes zoster en pijn. 

Het is dus van belang om vroegtijdig effectieve pijnstilling te krijgen bij gordelroospijn, zodat je niet afglijdt in een dalende spiraal. Zeker bij ouderen zijn pijnstillende creme's een uitkomst vanwege de minimale bijwerkingen.

Bron: Pickering G, Leplege A. Herpes zoster pain, postherpetic neuralgia, and quality of life in the elderlyPain Pract. 2011 Jul-Aug;11(4):397-402.

 
   
© Stop de Pijn