Clonidinecreme hoe te gebruiken

Clonidinecreme is een van de nieuwste cremes op INP basis die wij inzetten bij lastig te behandelen pijnen. Naast dat α2 adrenrge receptoren (waarop clonidine inwerkt) op de bloedvaten zitten, zijn deze receptoren ook gevonden op de pijnzenuwen. Door stimulatie van de alfa-2 receptors van de zenuwen, worden remmende stoffen uitgestort (inhibitory G-protein), die de overgevoeligheid van de zenuwen aanpakken.

Dubbelblinde studie bij diabetes

In een recente studie werd clonidine 0,1% creme getest bij suikerziektepatienten met neuropathische pijn. In totaal werden 179 patienten verdeeld over 2 groepen: clonidine 0,1% creme en placebo. Uiteindelijk bleek dat wanneer patienten meer pijn kregen na het aanbrengen van hete pepercreme (capsaicine), dat die patienten duidelijk een pijnstillend effect ondervonden van clonidine.

Clonidinecreme: gebruik

Clonidinecreme wordt dun aangebracht op de pijnlijke plekken. Vaak na 30 minuten kan een duidelijk effect worden verwacht. Pas op bij mensen met een lage bloeddruk aangezien clonidine een bloeddrukverlager is. Tot 3 maal per dag kan clonidinecreme worden aangebracht op de huid.

 

   
© Stop de Pijn